Bezienswaardigheden

Spitkeet – Harkema

de spitkeet Harkema
Het openluchtmuseum en themapark De Spitkeet te Harkema laat op een ruim 4 hectare groot terrein zien hoe mensen in de Groningsche en Friesche Heide het niet gemakkelijk hadden in de periode 1850-1950. Het volk was erg arm en de omstandigheden waren erbarmelijk. Openluchtmuseum De Spitkeet laat de verschillende soorten woningen en omstandigheden waarin de mensen leefden en werkten zien.

Echt een aanbeveling om hier eens te gaan kijken. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.despitkeet.nl

Museumboerderij Ot & Sien – Surhuisterveen

museumboerderij Ot en Sien
Bij Museumboerderij Ot en Sien te Surhuisterveen zijn de mogelijkheden eindeloos zowel voor jong als voor oud. Zo kunt u een boeiende rondleiding krijgen en de tijd van toen beleven. Ook behoort een tocht met de huifkar tot de mogelijkheden. Museumboerderij Ot en Sien is een plek waar de tijd 100 jaar heeft stilgestaan. Hier vindt u nog het winkeltje, schooltje en de dokterspraktijk uit de tijd van toen. Unieke, nostalgische monumenten uit een periode van uitvindingen en burgerlijke rust. Geniet en beleef de sfeer van toen!

Een aanrader om dit museum eens te bekijken. Voor informatie kunt u terecht op de website: www.museum-otensien.nl

It Kokelhûs fan Jan en Sjut – Earnewâld

It kokelhûs fan Jan en Sjut
Het kleine, sfeervolle museum bevindt zich midden in het dorp Earnewâld.
Het (oorspronkelijke) woonhuis werd in 1777 gebouwd door een veenbaas en is sinds 1957 als oudheidkamer te bezichtigen.

Tot 1955 woonden hier Jan en Sjut van den Berg. Zij hadden een kruidenierswinkeltje en waren o.a. melkventers. Jan was daarnaast ook wel rietsnijder, scheerbaas, boerenarbeider.

Ze hebben ook veel Earnewâldster vloermatten gevlochten van biezen (kokels in het Fries).
Daarmee is de naam van dit museum “It Kokelhûs fan Jan en Sjut” verklaard.

Meer informatie over dit museum is te vinden op www.kokelhus.nl

Streekmuseum/Volkssterrenwacht – Burgum

volkssterrenwacht en streekmuseum burgum
In het Streekmuseum zijn verschillende vaste collecties ondergebracht. Zo is er Fries zilverwerk te zien, zijn er geologische en archeologische vondsten te bezichtigen en is er aandacht voor de streekgeschiedenis met vele voorwerpen. Verder zijn er herinneringen aan lokale beroemde personen zoals Hendrik Bulthuis, de ontwerper van de BM-er. Van Jakob Franke is er een uitgebreide collectie fotografica te bewonderen.

Bij de Volkssterrenwacht wordt er gekeken met de telescopen naar zon, maan, sterren en planeten. Als het bewolkt weer is en er niet door de wolken heen gekeken kan worden, is er een aangepast programma in de grote zaal. Bij bijzondere hemelverschijnselen is de Volkssterrenwacht zelfs ‘s nachts open voor bezoekers.

Voor meer informatie: www.observeum.nl

Scherjon’s Klompenmakerij en Klompenmuseum – Noardburgum

Scherjon's klompenmakerij
In Scherjon’s klompenmakerij worden nog iedere dag klompen vervaardigd door Jilles en Hannes Scherjon. Zij treden hiermee in de voetsporen van hun vader Eelke, diens vader, zijn opa, diens vader en diens opa. De zesde generatie Scherjon sinds 1850. Jilles en Hannes zijn twee van de weinige professionele klompenmakers in ons land. Op moderne wijze worden zowel tripklompen (laagmodel met een leren bandje over de wreef) als kapklompen (hoogmodel) gemaakt. De traditionele ‘Fryske Learkeklomp’ is de specialiteit van de Klompennmakerij.

Meer weten en misschien leuke klompen kopen? Kijk op www.klompen-scherjon.nl